擬罷課家長:「政府唔做野,我地焗住咁做。」
2015-12-03

有家長不滿TSA過份操練計劃發起罷課,擬罷課家長黃先生在《自由風自由Phone》說,自己根本不想讓子女罷課,因為知道會影響學習進度。但上星期立法會公聽會至今接近一星期,「(政府)到而家都冇反應,一句說話都冇講。」


他形容「自己都唔想啲小學生唔返學」,因為小朋友很喜歡回學校跟同學玩耍,但「政府唔做野,我地焗住咁做」,「吳克儉成日話好得閒睇書睇書,佢睇咁多本書係咪已經睇壞左個人?都唔諗政策出黎嘅。」黃先生說,他會向女兒解釋罷課原因,「教育局政策行得唔好,逼你地學啲唔係呢段時間要學嘅野。」



擬罷課家長:「政府唔做野,我地焗住咁做。」

消息指TSA檢討委員會將約見家長,下星期亦會開會討論TSA政策,黃先生回應指,要視乎政府12月8號前有沒有發出明確信息,「有咁我地就唔會罷課。」


他重申自己不想小朋友罷課,但「政府唔會做野,唔會理你地架,現今社會政府真係唔得囉。」他解釋,香港每日都有遊行和示威,「幾廿歲老人家坐住輪椅出黎,政府都係出黎收封信就冇左件事。」


黃先生說,罷課將於12月8日至10日進行,期間小朋友不會上學,亦不會請假,「等學校打電話黎問。」他又指,罷課並非要人多,「多與少唔重要」,「重點係想政府知道有啲家長不滿TSA所以罷課。」

 


【自由風自由 Phone】

香港電台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陳燕萍、區家麟、馮德雄

評論員︰葉健民、黃任匡、戴希立、雷鼎鳴

監製:陳燕萍

製作團隊:唐偉傑、黃曉玲

專題分類:新聞熱話
發表評論

最新專題