2017行政長官選舉辦法決議案議員首日發言摘錄
2015-06-17

「2017,得定唔得?」6月17日,立法會就2017行政長官選舉辦法決議案進行辯論,結果就快揭盎。截至晚7時50分,共有25名議員發言,16人表明反對,9人支持。立法會將於第二天早上9時復會。

 

支持方案議員指,反對者是褫奪500萬合資格選民一人一票的權利。

李慧琼:「佔中尚不能動搖中央決定,反對派議會內的不合作行動等自殘行為可以爭取到更大民主空間?」

王國興:「方案要得到立法會2/3通過,1/3反對過唔到,呢個先至係真篩選」

梁君彥:「激進派話抗爭有理,我地睇到係用中小企同全港七百萬市民福祉做要脅」

廖長江:「令人齒冷既係倡議公民提名者滿口法治,但公民提名點樣符合基本法卻從無解釋」

方剛:「香港民主不能一步到位」

葉劉淑儀:「光講民主光講選舉係唔可以食飯」

陳鑑林:「今日泛民枱上有副好似有假棺材,我相信佢地投完票後「捐」入去」

吳亮星:「普世價值係黨國安全始終放在第一位」

鍾國斌:「袋左落袋都要拎番出黎」



支持議案議員發言 反對議案議員發言 (一) 反對議案議員發言(二)

 

反對方案議員指,不能指鹿為馬,否決才能對得住歷史

梁家傑:「反對一票對得住歷史,對得住香港民主運動先軀及後來者」

何秀蘭:「假選舉方案、831再嚟,我地繼續說不」

劉慧卿:「爭取咗幾十年,要親手否決所謂普選方案,但我別無他法」

湯家驊:「依家唔係時候,強行通過只會帶來災難性結果」

梁耀忠:「當年白紙黑字講過中央唔會干預香港民主發展,但依家去咗邊度?」

郭家麒:「官員話2017一定要得,都唔同你講理由」

毛孟靜:「This bill makes a nonsense of the word "democracy”」

梁繼昌:「我被社會部分人士認定是政府撬票對象,人在做天在看,投票一刻自然會真相大白」

單仲偕:「我地無轉軚,轉軚係中央同特區政府」

李國麟:「同埋一條船,無理由唔用你既方法講嘢就係有轉軚」

郭榮鏗:「I proudly vote in defense of the Basic Law. I shall vote against this motion」

何俊仁:「北京背信棄義,破壞承諾,重要強辭奪理,好侮辱香港人智慧」

葉建源:「將我地打成為反對而反對,完全唔係合理既做法」

張超雄:「我對得住良心,對得住子子孫孫,對得住歷史」

李卓人:「建制派講一人一票選特首,以前又唔講?我地講緊一人一票選特首時,你地講循序漸進呀!」

梁國雄:「你支持既議案你應該發言去支持,而唔係坐係度㩒掣」

 

2017,得定唔得?香港電台第一台【自由風自由Phone】、【千禧年代】同你見證住歷史時刻!

 


【自由風自由 Phone】

星期一至五黃昏五至八  1872 311 始終如一

主持:陳燕萍、區家麟
評論員︰葉健民、黃均瑜、李律仁、關焯照

監製:陳燕萍
製作團隊:唐偉傑、黃雯娟、梁仲禮

專題分類:政制改革
發表評論

最新專題