【港大風波】有港大校友聯署 抗議港大成鼓吹違法佔領基地
2015-08-05

有團體稱在網上收集了逾 4,000 人聯署,當中包括逾 1,000 個港大校友,譴責部份港大學生上星期二衝入校委會,要求校方嚴肅處理,不過聯署人絕大部份未有公開姓名。 

【自由風自由Phone】訪問了五個公開全名聯署人的其中一位、社工系畢業的鍾慕蘭,她認為學生應該尊重校委會的決定,又指陳文敏政治不中立,擔任副校長會難以服眾。



訪問節錄:

問︰你覺得陳文敏係咪副校適合人選?

答︰陳院長個政治立場其實都好突顯,作為院長,其實我哋都唔係覺得太合適架啦。


問︰你話佢不中立,今日陳文敏撰文話佔中期間佢係美國教緊書,亦曾發表文章叫人結束佔領,冷靜對話。

答︰我知道係,咁佢唔係度唔代表佢無份參與係個過程架嘛,之前佢搞研究會,又搞公民提名…


問︰你講到公民提名,同屬法 律學院的陳弘毅係基本法委員會成員,亦都發表過好多關於政改的意見,陳弘毅又唔中立?

答︰咁又唔可以咁講,大家都知道(陳文敏)佢佔中立場


問︰但佢一路呼籲人地冷靜,叫人地走?

答︰咁佢作為法律學院院長,戴耀廷係佢staff,佢點可以容許呢件事係學院入面蘊釀左兩年


問︰陳文敏話佢唔能夠管佢同事係課餘外的活動?

答︰但係接受捐款呢件事上面,我就覺得陳教授唔係好中立囉


另外聯署內容譴責部份學生和校友干預校委會委任副校長的工作,又指學生的暴力威脅委員人身安全,聲明港大學生會、教協葉建源及港大校友關注組「不代表我們」,並向校長馬斐森提出以下四點投訴:

1. 抗議港大變成鼓吹違法佔領的基地

2. 譴責部分學生和校友干預校委會委任副校長的工作

3. 譴責學生的暴力威脅委員人身安全

4. 要求港大校長馬斐森嚴肅處理學生可能違法的行為

 

©Wikimedia Commons/Minghong/CC-BY-SA-4.0

 

相關內容:

【被寵壞的小混蛋們】香港大學學生會會長馮敬恩在【自由風自由Phone】指,同學認為在制度上做不到改變,才會衝入會場表達意見,不認為自己是被寵壞,「同學仔之間知道自己做緊咩」。一按即聽:...

Posted by RTHK 香港電台公共事務組 on 2015年8月3日

 

 


【自由風自由 Phone】

香港電台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陳燕萍、區家麟
評論員︰葉健民、黃任匡、戴希立、關焯照

監製:陳燕萍
製作團隊:唐偉傑、黃雯娟、梁仲禮、黃曉玲

專題分類:新聞熱話
發表評論

最新專題