零售業跌幅持續 田北辰:完全睇唔清前景
2015-09-01

統計處公布七月份零售業總銷貨價值比去年同月下跌2.8%,其中服裝業更是重災區之一,中環一間連鎖品牌Coach 提前兩年退租,本身經營服裝店的立法會議員田北辰在【自由風自由Phone】說:「個個都唔知跌成點,完全睇唔清前景!」



Coach 在中環的旗艦店月租合共720萬元,田北辰指,現時該舖以七折即五百萬放租,都無人問津,他又舉兩個例子:他經營的G2000以前在銅鑼灣啟超道的舖位因市道暢旺,一間化粧品店以400萬承租,該化粧品公司退租後,以六折即240萬放租,無人問津;而屈臣氏在恩平道的一間舖位,業主叫價500萬,屈臣氏講價至280萬承租,「租咗之後好後悔,做既生意比佢預測280萬差一大截,而家呻笨。」

田北辰指,舖位以六折、七折租金都未能租出,正正是因個個不清楚究竟零售業跌勢會如何,「完全睇唔清前景」。「你如果貪心去『擸』呢D 吉位,就算由高峰期(租金)的六折比你,分分鐘都流血既。」,「跌勢未止,唔知跌成點就係依家最恐怖嘅地方」。

他表示業主減租並不是有效的解決辦法,並以買股票來比喻商家租舖,「寧買當頭起 莫買當頭跌」,由於大家對整個市道前景不樂觀,縱使業主減租都未能令租客有足夠信心租舖。「見到個勢跌成咁,無人識計喺咩嘅水平先夠膽續租,啲吉舖可能愈來愈多」。他更憂慮零售業的就業前景。

 

圖片:©flickr/Party Lin/香港 中環COACH

 


【自由風自由 Phone】

香港電台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陳燕萍、區家麟
評論員︰葉健民、黃任匡、戴希立、關焯照

監製:陳燕萍

製作團隊:鄭汝翹唐偉傑、黃曉玲

專題分類:新聞熱話
發表評論

最新專題