律師會點睇「去殖民化」?
2015-09-21

全國港澳研究會會長陳佐洱批評香港回歸後無依法「去殖民地化」。香港律師會副會長蘇紹聰在【自由風自由Phone】被問到,有什麼需要透過法律途徑「去殖民化」,他說「而家暫時我無諗到有邊個範疇特別要去做(去殖民化)」,不過認為時代會變,「要跟基本法去睇,有啲咩嘢要跟返時代變遷,要跟返步伐」。



那麼有什麼是歸類為「殖民化」的東西,將來可能有需要跟時代轉變呢?蘇紹聰回應「我暫時就無諗到任何嘢囉」,他表示回歸時「有好多殖民地時代叫嘅名已經改哂」。

根據《基本法》,所有香港原有法律(即普通法、衡平法、條例、附屬立法和習慣法),除同《基本法》相抵觸或經香港特區的立法機關作出修改者外,予以保留。蘇紹聰說,「所以大家會見到回歸後,有好多案件上到法庭,由法庭判決舊嘅法律係咪違反基本法呢?如果係就要將佢廢除。」

他又說,香港以前係是英國殖民地,九七回歸的過程中,以基本法落實回歸後中國對香港的政策,本身已經是一個「去殖民化」的做法,「如果唔係就唔使用基本法啦,你咪可以跟返以前英國人治香港個做法囉。」

 

相關內容:

【陳佐洱兩個「化」言論】立法會議員謝偉俊:即使刻意要去掉任何文化,亦需要三代人才可做到。一按即睇:http://app3.rthk.hk/special/pau/article.php?aid=1379#RTHK #香港電台 #香港電台公共事務組 #陳佐洱 #謝偉俊

Posted by RTHK 香港電台公共事務組 on 2015年9月20日

 

 


【自由風自由 Phone】

香港電台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陳燕萍、區家麟
評論員︰葉健民、黃任匡、戴希立、雷鼎鳴

監製:陳燕萍

製作團隊:鄭汝翹唐偉傑、黃曉玲

專題分類:新聞熱話
發表評論

最新專題