動物權益誰來捍衛 - 從生、老、病、死看寵物一生
2013-01-23

英國短毛貓尖東忌廉哥的 facebook 專頁,粉絲有五萬幾個,導盲犬Denna 的facebook 專頁,粉絲亦有二萬幾,受歡迎程度遠遠超越一些政治人物FB專頁。 香港人係咪真係咁愛動物呢?



第一部分:動物繁殖場監管與虐待動物 第二部分:是否應該設立動物警察與寵物火葬場的監管
  • 動物權益

按2010年統計署調查,本港的住戶總共養了 247500隻狗,和167600隻貓,約佔全港住戶數目一成。統計署話,由於有些人是違反大廈管理條例飼養,不願誠實作答,呢個數字已經係低估。此外,在工廠、地盤、寵物店的貓狗未有計算在內,無人飼養的貓狗數目當然亦無統計到。 貓和狗的平均壽命可以達到底13﹣18年,2010年,立法會通過左一項動物友善政策的議案,動物同人類一樣,會經歴生老病死,係佢地十幾年的生命之中,人類對佢地有幾友善呢? (製作︰梁仲禮、高福慧)

專題分類:新聞熱話

最新專題