譚允芝:司法覆核是「寶貴制度」
2015-12-03

終審法院前常任法官烈顯倫昨日指,近年香港的司法覆核程序遭濫用,並以學聯前常委梁麗幗就政改提出司法覆核等個案舉例。大律師公會主席譚允芝在【自由風自由Phone】表示,司法覆核是「一個寶貴制度」,「唔應該話個後果帶來不方便,覺得司法覆核係唔好」,但申請人士都應該反思「有權是否盡用」。



譚允芝:司法覆核是「寶貴制度」

譚允芝說,司法覆核在法治社會的體制佔有非常重要地位,對政府的權力有制衡作用。至於有官員和部分社會人士現時對司法覆核有負面觀感,她指,司法覆核「只不過係一個程序,啲人點用係另一件事」,「有啲人適當咁用或者挑戰成功,帶出問題從而矯正咗,咁呢啲係好事」,亦有人會濫用,認為這是每個制度都要面對的情況。

她又認為,申請司法覆核人士也要慎用其權利,「唔好話有個權就盡用」,要思考「市民個權係咪都可以盡用呢」,認為大家應在申請司法覆核前,「Big picture要睇得公平一啲」,考慮後果會否對香港的發展有很大的影響,「值唔值得去用咁既手段,去引致咁既後果呢?」「如果大家為咗社會好既,都應該睇下呢啲」。

譚允芝強調,現時的制度對司法覆核有嚴謹把關,申請人要先取得許可,法官才會聽取陳詞,如申請沒有合理勝算程序就會終止。

 


【自由風自由 Phone】

香港電台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陳燕萍、區家麟、馮德雄

評論員︰葉健民、黃任匡、戴希立、雷鼎鳴

監製:陳燕萍

製作團隊:唐偉傑、黃曉玲

專題分類:新聞熱話
發表評論

最新專題