立法會明恢復二讀版權修訂條例草案
2015-12-08

《2014年版權(修訂)條例草案》明天在立法會恢復二讀,體育、演藝、文化及出版界立法會議員馬逢國在《自由風自由Phone》說,討論二次創作時,要問一問「咁一次(創作)啲人嘅權益去咗邊?」資訊科技界立法會議員莫乃光則認為,討論版權除了保障原作者利益,「其實係保障緊一啲既得現有大公司嘅利益」。
 
他以翻版光碟為例,「佢可以印幾千萬張,佢可以傳播得好快。」但結果是電影公司很快會結業。如有好的機制照顧原創,創意就可不斷透過技術帶來更多經濟效益,「呢個就係一個良性發展」,否則「創意會淹沒」,他反問「邊個人仲願意投資或花功夫做啲創意出黎呢?」。

資訊科技界立法會議員莫乃光則表示,「年輕人長大就係喺個互聯網果度,佢地做嘅嘢就係分享﹑直接係網上面發放。」他說,用傳統的一套思想,會認為傳統公司賺少了錢,但他指「實際上娛樂產業收益係一路上升,行業係識得轉嘅。」莫乃光形容,討論版權除了保障原作者利益,「其實係保障緊一啲既得﹑現有大公司嘅利益」,「大公司看見自己的利益被獨立人士等搶咗去」。

 


【自由風自由 Phone】

香港電台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陳燕萍、區家麟、馮德雄

評論員︰葉健民、黃任匡、戴希立、雷鼎鳴

監製:陳燕萍

製作團隊:唐偉傑、黃曉玲

專題分類:新聞熱話
發表評論

最新專題