周婆婆:使唔使坐監㗎?
2016-10-25

70歲女清潔工周婆婆昨日在灣仔垃圾站外,因想沖走地上污漬,而將一桶水倒落地面,其後被食環署職員票控。

周婆婆及其身兼香港殘疾人士運動員的兒子付遠威接受《自由風自由Phone》訪問。付遠威指,自己母親只是出於好心,看到行人路上有污漬才用水清洗,反問「咁係咪用清水倒落撻地度,令撻地乾淨啲都犯法呢?」



周婆婆母子足本訪問

周婆婆今年71歲,曾經為多間清潔公司工作,並在現職的外判清潔公司工作8年。她指自己每天工作8小時,月入約8300元,但工作並不太辛苦。

周婆婆又說,公司從沒告知,污水並不可以倒在行人路,「係我咋嘛,人哋咁倒都冇事」,「倒咗咩水都冇事」。她指,八年來都是這樣倒水清潔街道,但被票控還是第一次。

回顧被票控一刻,周婆婆說,食環署職員並沒對她作事先警告,「就攞身份證、(問)住邊度,我梗係唔識講啦,個腦就亂哂啦。」周婆婆接受訪問時更問,「使唔使坐監?」

付遠威指,母親所受教育不多,但法律觀念一向很重,「所以佢就好驚,成個香港或鄉下都知佢犯咗法,咁就覺得好驚、好大壓力囉,唔知點去面對呢個問題。」

付遠威指,昨晚食環署已收回告票,但並未表示是否代表撤回告票。直至現在,他們仍未獲署方接觸。對於公司代為繳付罰款,周婆婆說「安心好多呀!」她指,明日依然會繼續上班工作,「叻呀,好叻呀!」


【自由風自由 Phone】

香港電台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陳燕萍、區家麟、馮德雄

評論員︰李兆富、何濼生、任建峰、張楚勇 (2016年7月1日起)

監製:陳燕萍

製作團隊:唐偉傑、黃曉玲、林詠雯、王磊

專題分類:新聞熱話
發表評論

最新專題