單車店羅生:業界將組大聯盟向政府施壓
2017-04-25

有提供智能單車租用服務公司(GoBee.Bike)的單車,4日內有4部單車被掉到河中。有經營單車租賃店的負責人直言,GoBee.Bike使用公眾單車泊位做私人生意是「好唔公平」,又認為其模式並非真正共享。

 



羅真權在大埔、大尾督經營單車租賃店,他在《自由風自由Phone》表示,GoBee.Bike使用公眾單車泊位做私人生意,「咁做生意係唔公道」,「佢(GoBee.Bike)講到明要收費,即係商業活動,就應該租間舖、租個地方嚟做生意」。他以在城門河的單車租賃店為例,「成廿幾三十萬一個月舖租,佢擺咗喺人哋後面泊單車位地方、租嗰啲共享單車,對三個向康文署租嘅檔主好不公平」。

他又指,曾經有同行向食環署舉報GoBee.Bike的單車阻街,但羅引述該署回覆指「佢(GoBee.Bike)同政府合作架喎」,故難以對該公司的違泊單車執法。

GoBee.Bike以「共享」作為理念,羅真權質疑「似乎唔係共享」,又否認自己比不上GoBee.Bike靈活,「要靈活好容易唧,全香港單車舖每間拎200架單車出嚟,擺哂啲泊位到,到時大家就靈活啦!」他說,業界會組成大聯盟向政府施壓,「希望俾返訊息呢個集團,放返啲單車位出嚟俾啲市民用啦,佢哋要做生意就租返個舖啦」。

另有報道指,GoBee.Bike回應旗下單車佔用公共單車停車處時,表示獲政府部門支持。《自由風自由Phone》向多個部門查詢,獲回覆指各相關部門(包括︰地政總署、沙田及大埔民政處及運輸署)於本月十三日曾出席由投資推廣署協助安排與Gobee.Bike代表的會面。 會上政府部門代表反映區內單車違泊的及單車停泊位不足,而GoBee.Bike擺放1 000部單車可能會令區內單車違泊的情況惡化。民政處更表示收到單車違泊的投訴時,會安排聯合清理違泊單車行動。

以往投資推廣署曾推介共享模式的成功個案,例如推介優步(Uber),但其後因涉及載客非法取酬被警方打擊。署方發言人當時回應事件指,在本港的法律規管下,利用手機程式訂車服務有合法的經營方式及空間,但並非所有服務均符合法律,由於Uber現涉嫌在合法範圍外經營,故作為一貫政策,署方已將有關個案在該署網頁刪除。

 


【自由風自由 Phone】

香港電台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陳燕萍、區家麟、馮德雄

評論員︰黃岳永、陳婉嫻、李卓人、張國華 (2017年1月2日起)

監製:鄭婉薇

製作團隊:黃曉玲、林詠雯、王磊、陳顥之

專題分類:新聞熱話
發表評論

最新專題