醫學界同場論政改
2015-05-29

香港醫學會就政改進行第三次業界民調。港大醫學院外科學系系主任盧寵茂在【自由風自由Phone】,以「半杯水」作比喻,「有人覺得有半杯都唔錯,有人一定要倒滿先滿足」;但一人一票選特首的權利是「從無到有」,因此應該接受方案。

盧寵茂形容,香港正處於一個死胡同,如所有合資格選民都可投票選特首,「我都有一個發言權喺度,你(未來特首)都係我選出嚟既,最後你都要聽我話。」他又引用「知否世事常變、變幻原是永恆」,指選舉制度將來會繼續進步。

同場出席、曾經做過三屆選舉的醫學會會董蔡堅則說,有三百五十萬登記選民基礎,不代表指委會會聽民意:「我睇唔到你叫那些「大老闆」聽民意,聽左之後特首唔比著數佢地點算,所以點解佢地要聽民意呀? 」他指,選民要「揀爛橙、爛蘋果、爛香蕉」,亦不等於有選擇。

被問及政改方案被否決的後果,蔡堅直言「Life goes on」;盧寵茂認為,雖然「Life goes on」,但香港會向更壞方向發展,「可能未來五年、十年都唔會有(普選)。」

蔡堅表示,自己接觸過的年輕醫大多都不接受袋住先。盧寵茂則希望年輕醫生「同依家既醫生合作,建立佢哋既未來」,大家同坐一條船,不應以鬥爭、「你死我活」的心態互相對待。

 


【自由風自由 Phone】

星期一至五黃昏五至八  1872 311 始終如一

主持:陳燕萍、區家麟
評論員︰葉健民、黃均瑜、李律仁、關焯照
監製:陳燕萍
編導:梁仲禮
助理編導︰高福慧
製作團隊:唐偉傑

專題分類:政制改革
發表評論

最新專題