【港大風波】張祺忠:有其他校委因任命副校風波而氣餒
2015-07-31

港大微生物學系講座教授袁國勇今早表示,已正式向校委會主席梁智鴻請辭。港大校委會成員張祺忠承認,有其他校委會成員因任命副校風波而感到氣餒。



張祺忠在【自由風自由Phone】表示,有校委曾提出不應該繼續拖延副校長任命,但看法不被正視而對校委會氣餒。他認為,若提出合理意見後不被接納,作為校委會成員,有無力感亦不出奇,「如果一個合理的建議都係咁畀人否決既話,做乜繼續要做校委呢?」

被問到是否包括袁國勇,張祺忠認為,從袁國勇辭任校委一職的說法,覺得「佢都因為今次件事感到氣餒、灰心。」

張祺忠亦表示,相對於過往校委會曾處理的議程,今次副校長的任命「分歧較大,差唔多傾唔埋咁濟」,港大校委會如佔領時的香港般處於撕裂狀態。

張祺忠續指,自己在6月30日的校委會會議後心情「幾閉翳」,亦曾因「人數唔夠多,如果強行表決一定會輸」而萌生辭去校委會職務的念頭,但基於自己是由教職員選出,「佢哋支持我,咁都唔想呢一刻就放手」,最後決定留低。

 

相關內容:

有報章指四名首席副校長候選人中,已有兩人決定退選。港大畢業生議會大學事務委員會召集人馮可強在【自由風自由Phone】表示,無論新任首席副校長的決定如何,都可能會引起爭議,「如果佢話唔同意,我做埋啦(副校長),咁就會比人質疑佢你係咪受壓力...

Posted by RTHK 香港電台公共事務組 on 2015年7月30日

 


【自由風自由 Phone】

香港電台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陳燕萍、區家麟
評論員︰葉健民、黃任匡、戴希立、關焯照

監製:陳燕萍
製作團隊:唐偉傑、黃雯娟、梁仲禮、黃曉玲

專題分類:新聞熱話
發表評論

最新專題