古諮會委員點睇民間要求保留同德大押?
2015-08-18

位於灣仔軒尼詩道的三級歷史建築同德大押,業主已在2013年8月獲屋宇署批准將其改建為幢23層高的商廈,並已開始拆卸招牌。最近有民間團體收集簽名要求保留,並要求古諮會重新評級。

中大建築學院教授、古物諮詢委員會委員何培斌在【自由風自由phone】表示,同德大押「建築價值唔係最高,殖民地時代建築價值會高D,但係有社會價值」,令其加分。

而建築師兼古物諮詢委員會成員廖宜康則認為,同德大押是一個「好有價值嘅建築物」,讓香港人回憶到舊日30年代一些當鋪及灣仔的面貌。



何培斌 廖宜康

何培斌又指,現時全港的轉角位騎樓式唐樓已所剩無幾,以其「稀有性」(Rarity)是會為建築物的價值加分。有建議政以4億港元向業主收購同德大押作保育,又是否值得?「呢個其實好難講」何培斌說。

「呢個比較相對,有D人覺得4億唔係好多錢,或者有D人覺得4億好多錢,好難有絕對標準。」他形容情況猶如天秤般,要平衡亦非易事,但若社會有聲音認為要保留,大家應該重新檢視同德大押的價值,同時亦要顧及業主的發展權。

何培斌說,最理想的情況,是可以與業主商討是否保留沿着街口的轉角位,後面再起商廈,又或是凌空在樓頂上加高。

廖宜康則批評古諮會的評級制度如同「無牙老虎」,即使評了級亦未能保護到建築物,應明確地將古諮會的權力和角色重新定位。他說「評評評完呢,都唔係真係保護到座嘢」,指現有制度無法跨越私人產權問題,「唔可以好似外國咁掛個銅牌唔准拆」,因有機會被指為「強權」、忽視間財產和民意。他認為在制度上要平衡私有產權及反映社會價值。

 

相關內容:

有顧問公司向城規會提出建議,取消中環至金鐘段電車服務。倡議人薛國強在【自由風自由Phone】指,「如果你想懷舊嘅話,我好贊成搞個電車博物館㗎,例如喺筲箕灣擺幾架電車喺度氹氹轉行都得㗎。」一按即聽:...

Posted by RTHK 香港電台公共事務組 on 2015年8月17日

 

圖片來源:©Wikimedia commons/HenrySZTO/同德大押

 


【自由風自由 Phone】

香港電台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陳燕萍、區家麟
評論員︰葉健民、黃任匡、戴希立、關焯照

監製:陳燕萍

製作團隊:唐偉傑、梁仲禮、黃曉玲

專題分類:新聞熱話
發表評論

最新專題