國際唱片業協會:現時環境不適合引入新的版權豁免
2015-12-14

立法會星期三恢復二讀版權修訂條例草案。國際唱片業協會香港會總裁馮添枝在《自由風自由Phone》指,一個原則上的問題是,網民使用別人的版權,「佢地個權應該由人地去允許,唔係用一個大家習以為常嘅習慣,就一定攞咗人地個權。」

他指出,泛民提出的三個修正案並非主流法例,「香港係未曾有機會傾其他版權措施嘅時候,引入呢啲可能導致平衡大量流失」,令版權人少了能力去維護自己權利,「絕對係太過草率」。馮添枝指,「呢個唔係袋住先」,而是現時環境不適合引入一些新的版權豁免,「如果要再引入新嘅版權豁免,大家要測試,睇睇對於個版權工業,對於個社會﹑商業及網民有冇一個嚴重嘅後果。」

馮添枝表示,國際公約中,「任何一個使用是超乎版權人所能夠容忍嘅,例如是損害性的分發」。他說,香港的版權法受全世界的國際公約監察,反問「香港可唔可以獨處其身,立啲法超越咗公約之下呢?」

 


【自由風自由 Phone】

香港電台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陳燕萍、區家麟、馮德雄

評論員︰葉健民、黃任匡、戴希立、雷鼎鳴

監製:陳燕萍

製作團隊:唐偉傑、黃曉玲

專題分類:新聞熱話
發表評論

最新專題