陳鑑林:我正面同右手邊,全部都係舉手支持
2016-03-14

立法會財委會上星期五表決高鐵工程追加撥款時場面混亂,財委會副主席陳鑑林以舉手方式通過撥款,惹來有建制派議員同時舉手支持及反對的爭議。

陳鑑林今早於《千禧年代》直言,以舉手方式通過撥款,沒有問題。他說「基本上喺我正面同右手邊,全部都係舉手支持,係好少人無舉手。」他指,當要求反對的議員舉手時,「仍然有個別同事舉緊隻手。」他解釋,「佢支持嗰時舉手未放低落嚟」,「但係,無從新舉起手嘅人」。被問到,是否將該部份議員視作支持,他直言「當然啦。」他又說若記者有質疑事後可以問該議員,「你當時係投緊反對定支持。呢啲可以等佢自己證實」他再強調「我作為主席,喺果段時間,我睇到支持係多數。」


【千禧年代】

香港電台第一台FM92.6 星期一至五 08:00-10:00

監製:林嘉瑜
環節:劉善茗、郭芷珊、司徒博文

【千禧年代】葉冠霖主持,鼓勵聽眾作有觀點、有理據的意見交流,藉此帶出更多新觀點、新意見、新態度。
透過時事速遞,每日早晨為廣大聽眾提供最新資訊以迎接新的一天。

專題分類:新聞熱話
發表評論

最新專題