譚允芝:司法獨立是香港的橋頭堡
2016-07-04

港澳辦主任王光亞日前提到銅鑼灣書店店長林榮基等人,在內地出售攻擊政治制度的書籍是「破壞一國兩制」。大律師公會主席譚允芝在《自由風自由Phone》指,「如果國內有權威人士批評香港法官﹑法審庭制度,或批評香港有外國法官。如果用同一套準則,唔係更加會破壞一國兩制咩?」她認為,相比民間賣書到內地,如果是一些權威人士攻擊香港重要的獨立司法制度,影響會更大。「有啲學者覺得,我係學者評論下無咩問題啊」,但如果該些評論影響外界對香港的司法獨立的觀感「就唔太好啦」,因為「司法獨立喺香港係橋頭堡」。



譚允芝:「司法獨立是香港的橋頭堡。」

另外,王光亞早前接受《紫荊雜誌》專訪,指如果參與佔中和旺角暴亂的人沒依法得到懲罰,會令人不再那麼敬畏法治。大律師公會主席譚允芝認為,「佢隔 岸睇過黎香港,緊係想見到香港嘅法律,發揮作用去懲罰果啲應該受罰嘅人啦。」她相信王光亞意思並非想施壓,因為他應該知道香港的法官非常獨立。「我地嘅法 官都唔會因為佢一句說話,跟住就點樣點樣判。」

譚允芝寄望市民、國內官員或香港任何人士都應該明白,「司法制度真係要寧縱毋枉」, 依香港法律判決就要看證據及法律應用,這些細節並非傳媒報導的法庭消息能完全呈現。「除非你由頭聽到尾,仲要眼睛睇到有咩文件上過去(法庭),睇到每一個 畫面及證據,否則你唔可以同法官嘅知情程度相比。」


【自由風自由 Phone】

香港電台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陳燕萍、區家麟、馮德雄

評論員︰徐家健、李兆富、何濼生、任建峰、張楚勇 (2016年7月1日起)

監製:陳燕萍

製作團隊:唐偉傑、黃曉玲、林詠雯、王磊

專題分類:新聞熱話
發表評論

最新專題