【中國點點點──中國趣聞】內地奇葩功課題目
2014-09-19

各位同學,你地怕唔怕做功課?如果係以下呢類咁得意嘅題目,會唔會令你哋改觀呢?

 

《預科生學生管理條例》制定目的是為了

A. 維護世界和平,防止地球被破壞

B. 督促預科學生完成學業

C. 阻止預生享受美好的人生

D. 為黨和政府培養忠誠的下一代接班人

 



以上題目出自上海外國語大學。你無睇錯,係大學生功課嚟架!功課入面仲有其他「無厘頭」問題,例如學生請假,需要向輔導員遞交書面申請、拉麵申請,定係刀削申請?洗唔洗習近平主席批准同簽字?

 

在拋磚引玉效應下,微博網民都紛紛將千奇百趣的功課題目公諸同好。原來河南有一間小學,要小五學生以「幹部祝酒時說甚麼?」為題作文;在河曙區鎮明小學,更有以下呢條終極題目:

 

爸爸+媽媽+我= 吉祥三寶

腳-鞋襪+草地 =?

一個噴嚏+一個噴嚏+一個噴嚏?

三分之二青鞋=?

 

假如這類題目出自香港的小學,一定引來怪獸家長投訴。有內地家長就抱怨,除了要「廿四孝」同細路仔一齊做功課,不單要用上課本、詞典,更要借助電腦上「百度」探索。

咁別具一格功課,真係可以幫助提升學生學習興趣?咁就要問下內地學生啦!

 


中國點點點星期一至五 下午三點至四點半

監製:鄭婉薇
編導:陸宇光
資料搜集︰唐偉傑

【中國點點點】鄭婉薇、陸宇光、劉銳紹、呂秉權主持,有點唱、點評、點擊。既可點唱、又融合國情、生活和通識,讓聽眾輕輕鬆鬆,每天對祖國知多一點點。

常設環節
星期一:點都要識法;C檔案
星期二:對談中國
星期三:閱讀中國;同聲同氣談天說地
星期四:點點評論;建築學堂
星期五:微博男周記;漫遊中國

專題分類:中國熱話
發表評論

最新專題