朱凱廸:政府無接納顧問建議「不尋常」
2016-10-20

政府日前公開16份、近3000頁有關橫洲發展及擴展元朗工業邨的規劃顧問研究報告,這份在2014年4月完成的報告顯示全面發展橫洲並無不能克服的技術困難,但政府並沒有接納建議,更在6月向區議會交代方案時只提及第一期發展,朱凱迪指政府在一個月內改變「自己請返嚟、用1900萬搵返嚟嘅」顧問公司的報告,做法「不尋常」,又指政府在整個橫洲發展欠缺充分諮詢,促請政府公開更多資料。

政府早前以橫洲發展規模小為由,認為毋須在規劃前展開公眾諮詢。朱凱廸在《自由風自由Phone》指政府「好畸形」,「用咁多錢去諗一件事(覓地建屋)想香港市民好嘅,但係當中對人嘅傷害就無諗」,只因應法例要求完成相關環境評估,「講到話啲魚呀、蟹呀、龜呀喺邊啲地方需要留意」,結果造成「好荒謬」情況,只集中資源處理技術和各項配套,但「真正需要佢(政府)去問嘢嘅環節或者嗰啲人係無被觸及到」,「1900萬顧問報告入面,無一舊錢係撥落去做社區參與」,反映政府經常以「非人化心態」辦事。

他說,就算顧問報告只集中研究技術細節評估,但「宜家需要比顧問報告更多資訊」,政府應公開更多資料。

 


【自由風自由 Phone】

香港電台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陳燕萍、區家麟、馮德雄

評論員︰李兆富、何濼生、任建峰、張楚勇 (2016年7月1日起)

監製:陳燕萍

製作團隊:唐偉傑、黃曉玲、林詠雯、王磊

專題分類:橫洲發展
發表評論

最新專題