【港大風波】不認同「香港文化大革命」論 校委會成員張祺忠:學生不是想奪權
2015-07-29

傳獲推薦為港大副校長的法律學院前院長陳文敏向傳媒透露,有校委會成員透過中間人多次要求他引退。校委會成員張祺忠在【自由風自由Phone】表示,若事件屬實,是非常嚴重,校委會需要跟進。



他表示,遴選委員會是由校委會成立,以物色合適人選,「搵到合適人選之後,有個校委搵中間人叫揀咗嘅人選叫佢退出嘅話,咁校委會仲有咩公信力?仲點運作落去?仲點做嘢呢以後?」

另一位校委會成員李國章形容,學生在會議期間衝入會議廳的行為是「香港文化大革命」,張祺忠對此並不認同。他指,若翻查歷史作對比,「今次完全唔關事」,事件既無涉及高層權鬥,亦無學生奪權,又指學生「經過咁多個方法之後都得唔到佢地想要求正面對談,所以咪入咗會議室同委員、校委對談。」

 

相關內容:

【等埋副校的意義】港大校務委員會主席梁智鴻指,若八月底仍未有首席副校長人選,便不應拖延處理副校長任命。港大學生會會長馮敬恩認為,梁智鴻說法明顯與之前「要等埋首席副校長」的論述背道而馳,「好明顯見到等埋首席副校長唔係最重要原因囉」,並...

Posted by RTHK 香港電台公共事務組 on 2015年7月29日

 

 


【自由風自由 Phone】

香港電台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陳燕萍、區家麟
評論員︰葉健民、黃任匡、戴希立、關焯照

監製:陳燕萍
製作團隊:唐偉傑、黃雯娟、梁仲禮、黃曉玲

專題分類:新聞熱話
發表評論

最新專題