馮偉華:不應將驗水責任交給學校自行面對
2015-08-26

再有小學自行驗水發現有水辦樣本含鉛量超標,教育局局長吳克儉未有正面回應會否為學校全面驗水,仍說會留待星期四的跨部門會議商討,教協會長馮偉華在【自由風自由Phone】指,吳克儉「太過輕視問題,拖延問題」。

面對鉛水風波,吳克儉說,資源分配要有優次,並說現時政府資源會優先分配予公屋居民。馮偉華說,優次是看如何判斷,現在局長的判斷是太過輕視問題,「細路仔年紀越細,影響會越大,佢地留喺學校時間有半日,甚至大半日,要佢地帶晒水係不設實際。」他批評吳克儉是「唔係睇問題核心解決」,而是拖延問題。

馮偉華指,作為局長,應先知先覺,雖然鉛水事件「佢話高永文處理緊而唔係佢」,但作為政府整體,教育局亦應處理,「早啲開工做跨部門協調,而唔係話未有優先次序就唔處理呢個問題。」

吳克儉說學生要正確的飲水態度,不可飲用未經過濾的食水、家長亦可為子女準備食水回校,馮偉華說:「依啲全部都唔係一個有sense 嘅局長應該講嘅嘢!」他們要求教育局要盡快有系統地為近十年落成或曾更換喉管的60間中、小學及幼稚園安排驗水,提供驗水程序指引及財政支援,教協亦不排除會為未能負擔驗水支出的學校驗水。

 


【自由風自由 Phone】

香港電台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陳燕萍、區家麟
評論員︰葉健民、黃任匡、戴希立、關焯照

監製:陳燕萍

製作團隊:唐偉傑、黃曉玲

專題分類:鉛水風波
發表評論

最新專題