一踏入高鐵車廂,就入咗內地範圍?
2015-12-10

政府正就高鐵「一地兩檢」問題進行研究,研究範圍包括將相關內地法律納入《基本法》附件三。基本法委員會委員劉迺強在《自由風自由Phone》中說,「你入左西九龍總站,俾香港海關做晒檢查,再過另外個counter做檢查,佢對香港自行管理個出入境有關既事項果度完晒架啦」,「喺法律程序上,你辦完入境手續,已經係入咗境嘛」。



一踏入高鐵車廂,就入咗內地範圍?

劉迺強認為,在西九總站實施「一地兩檢」沒有妨礙香港高度自治,「辦左手續,呢個就唔係你果個自治範圍內」,因此可考慮把建議納入《基本法》第十八條的附件三內。他指,當踏入高鐵車廂後,從西九龍到落馬洲一段是「灰色地帶」,但又說在車廂內已經是入了內地境。


「一地兩檢」問題爭拗不斷,劉迺強表示,目前只是技術上問題,而非原則上否定,呼籲各界應對不同的選項抱持開放態度,「唔好一下就『砰』咁打死咗佢先」,又認為大家不應就問題「無限上綱」。

 


【自由風自由 Phone】

香港電台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陳燕萍、區家麟、馮德雄

評論員︰葉健民、黃任匡、戴希立、雷鼎鳴

監製:陳燕萍

製作團隊:唐偉傑、黃曉玲

專題分類:新聞熱話
發表評論

最新專題