洪祖星:個人建議評審團全由屬會推薦
2016-04-05

《十年》獲得金像獎「最佳電影」,香港影業協會理事長洪祖星在《自由風自由Phone》中,被問及評審團票數是否不能公開,「吓!你問得好,我地原本就冇公佈嘅。但呢次,我就會係影協理事會提出,要求將呢次得獎,每套戲得到幾多票都公佈出黎,呢度係公道啲既。」



洪祖星:個人建議評審團全由屬會推薦

洪祖星說,評審「最佳電影」的機制「十年八年冇變」,到現時為止「仲用得到」,但大家還需討論一下是否存有漏洞,因機制雖然沒變,但每年的評審人選 都在變,「有個好大問題呢,就係人事係度變」。他指,新一批評審想法可能不一樣,「有啲就係鐘意套影片,有啲就係另外一類嘅影片啊嘛」。

現時評選方法分兩輪進行,第一輪投票由「香港電影金像獎選民」及「第一輪一百人專業評審團」投票,票份各佔第一輪總積分的百份之五十。得票最高的首五名可獲 進入第二輪評選。第二輪投票則由「第二輪五十五人專業評審團」、金像獎十三個屬會會員,以及香港作曲家及作詞家協會會員,以一人一票方式選出得獎者;佔第 二輪投票總積分百份之五十五,其他會員則佔總積分百份之四十五,得票最高者為得獎者。

專業評審團由香港電影金像獎評選事務組推薦及邀請的電影工作者和專業媒體工作者組成。洪祖星個人建議,一百人的評審團中,由金像獎十三個屬會各邀請八人;五十五人評審團則由屬會各推四人作代表,不再由金像獎評選事務組邀請。

 

相關內容:

【為時已晚?】伍嘉良話,早前同戲院傾時已經用過「仍有好多人想睇」為理由,但仍要落畫。奪「最佳電影」後團隊會繼續嘗試安排,但再上畫機會唔太大。即睇《十年》其他導演點講:...

Posted by RTHK 香港電台公共事務組 on 2016年4月4日

 

 


【自由風自由 Phone】

香港電台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陳燕萍、區家麟、馮德雄

評論員︰張韻琪、狄志遠、王蕙芬、張楚勇

監製:陳燕萍

製作團隊:唐偉傑、黃曉玲、林詠雯、王磊

專題分類:新聞熱話
發表評論

最新專題