輕生背後─曾處理企圖自殺個案的人
2016-05-18

一個老師,一個社工,同樣曾嘗試挽救一條年輕的生命,可惜最後都不成功。

製作:王磊



老師和社工的心路歷程 完整版

「如果我放學時間去多啲搵下佢呀,可能件事會變得唔一樣。」王老師說。

王老師,在中學任教了7年,早前20多宗學童輕生個案中,其中一位是他的學生。他說,老師教擔沉重,就連小息、午膳時間、放學都難以抽空輔導學生。

「我地每日七、八點都仲係到,咁冇辦法,啲行政工作要擺到差唔多等啲學生走晒先去做,咁而家我地老師個處境係咁。」

他認為,教育界應該要重新定位教育,不要偏向用「量」評定學校或老師的表現。

「輔導工作唔係一個效益來,我地放好多資源落去,可能先可以去挽救到一個人,去改變到一個人既信念,咁呢樣野係冇得用效益來量度。 」

教師之外,學校裏還有一個角色,正面對同樣的問題。

「有一啲工作坊、家長講座、小組,甚至乎宿營、活動,咁變左真係忙既時候可以連續三個星期日日都返工,日日都係學校都試過。」

Vincent是註校社工,曾經處理一位企圖自殺學生。

「但你好似係每一日返到去,我形容為好似一個戰場,…可能係有一日訓練呀、培訓呀、做文件呀,有時個一日都係攞來係見緊學生呀,咁我覺得係要有一啲空間。」

他說,很多時都要超時工作,認為需要空間,讓自己更加留意每一個接觸的學生。

2015/16學年開學至今已發生22宗學生輕生個案,是自04年以來最高,情況引起社會各界關注。

有指父母期望過高、學生抗逆能力下降、功課壓力、新聞報道引發模仿效應等等是背後成因,但不同人有不同背景,成因複雜,難以歸一,即使教育局成立專責委員會研究也未必能找出原因。

雖然教育局會全面檢討學生輕生問題,但不可忽視前線輔導人員的角色和面對的壓力。

 


【自由風自由 Phone】

香港電台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陳燕萍、區家麟、馮德雄

評論員︰張韻琪、王蕙芬、張楚勇

監製:陳燕萍

製作團隊:唐偉傑、黃曉玲、林詠雯、王磊

專題分類:特備製作
發表評論

最新專題