胡國興:大學由公帑營運 與特首應否任校監完全無關係
2016-10-27

退休法官胡國興宣布參選特首。

胡國興在《自由風自由Phone》表示,自己不支持特首兼任大學必然校監,以及委任校董或校委會主席,因為做法關乎大學院校自主。「有咩緊要呢,特首唔做咁點呢?香港損失咗啲乜嘢呢?冇。」



他指出,港英政府過往選擇由港督出任校監只是為了「威」,認為由全港之首的特首出任校監對學校名譽有益;而大學由公帑營運,並不構成特首出任校監的理由:「佢點知(大學)點用(公帑)啫?做校監唔係看住啲公帑架,完全係無關係架。」

另外,政改爭拗在香港持續多年,政黨亦各持己見,為何胡國興認為自己出任特首的話,情況會有不同?胡國興回答,「嗰啲佢會信我多啲囉。」他說,自己會向建制及非建制兩方面解釋,並向中央提交新方案。他續指,自己會做香港與中央之間的溝通橋樑,並向中央解釋香港人的想法,否則香港只會持續撕裂、原地踏步。

胡國興重申,出選不是為自己,而是為了香港好,「我希望香港可以打破僵局,大家講道理,明白大家理據,希望可以和而不同。」

民主派會議召集人涂謹申指,假如來屆行政長官選舉只有梁振英及胡國興兩位候選人,他會投給胡國興而不投白票:「當然啦,如果民主黨話一定要投白票咁,咁我都唔知點做啦。但如果咁都投白票,真係對唔住香港人。」

 


【自由風自由 Phone】

香港電台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陳燕萍、區家麟、馮德雄

評論員︰李兆富、何濼生、任建峰、張楚勇 (2016年7月1日起)

監製:陳燕萍

製作團隊:唐偉傑、黃曉玲、林詠雯、王磊

專題分類:2017特首選舉
發表評論

最新專題