何君堯:人大幾時都可以釋法,但你鍾唔鍾意係另一回事,唔好意思
2016-11-09

法律界昨發起黑衣靜默遊行,反對人大常委就基本法104條作釋法,舉辦方指有2000人參加,是歷來最多。

香港律師會前會長、立法會議員何君堯在《自由風自由Phone》指,參與遊行人士做法愚昧:「依家究竟係你揸莊,定(人大)揸莊呀?」



他指出,根據基本法第158條,人大對《基本法》有最後解釋權,因此任何時間對《基本法》作解釋都可以,完全沒問題:「人大幾時都可以釋法,但你鍾唔鍾意係另一回事,唔好意思。」

被問及往後中央是否可隨時可在香港法院審議案件中途,為相關法律作釋法,何君堯指人大理論上、法律上可以這樣做,「但實際上會唔會做呢?呢個權喺佢度。」

但這會否令香港法制受損?何君堯認為是「庸人自擾」:「你睇下係咪日日都拎基本法同你『啫』住基本法內既條文,搞到你有買餸既問題吖?唔係嘛。」

何君堯表示,如果參與黑衣遊行的人士懂得法律,自會知道香港《基本法》是如何運作。他認為,昨日參與法律界黑衣靜默遊行的做法愚昧,「依家究竟係你揸莊,定(人大)揸莊呀?」

 


【自由風自由 Phone】

香港電台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陳燕萍、區家麟、馮德雄

評論員︰李兆富、陳婉嫻、任建峰、鍾劍華、張國華 (2016年11月7日起)

監製:陳燕萍

製作團隊:唐偉傑、黃曉玲、林詠雯、王磊、陳顥之

專題分類:新聞熱話
發表評論

最新專題