【中國點點點──閒話粵語#74】多重聲音文體「畫外音」
2018-04-06

上集繼續介紹邵彬儒出版的《俗話》系列,運用「三及第」文體,把粵語、北方白話和文言的混合使用。



這種多重聲音文體,在木刻印刷和沒有現代標點符號的年代(沒有括號),通常會用較小的字體來表示。

例如同治九年(1870)初刻的《俗話傾談》中,有一個叫《橫紋柴》的故事,講一個脾氣很壞的家婆,對品性善良的大新抱諸多挑剔,結果被脾氣比她更臭的二新抱欺負。二仔名叫「一成」,二新抱名叫「臧姑」。

原文如下:
二成曰。話起亦有理。今晚我飲酒食。食了一砵仔鹹蘿蔔。唔通眞正係心燥發夢。臧姑曰。佢話你不孝。我兩公婆點樣不孝法。你冇打老母。我又冇打家婆。不過我兩個唔好頸。冇幾何呌佢。本心之講。佢做老大都唔呌我後生先。我做後生呌佢老大先。我又冇咁下作呀。二成旦。亦是道理。(畫外音:聽盡老婆咁多道理豈有唔明白)睇你唔出做女人咁伶俐呢。你個把嘴眞正係審死官咯。(畫外音:唔審得閻羅王死)臧姑曰。前者到衙門時。官都講我唔住。(畫外音:好聲價)總係佢恃蠻恃惡。原差多板子。便不由分說。打得我咁凄凉。所以輸了過佢。


中國點點點星期一至五 下午三點至四點半

編導:張鳳萍

監製:葉冠霖

【中國點點點】張鳳萍、黃曉玲、王 磊、劉銳紹、鄭漢良、呂秉權主持。每日話題由中國政情、至網絡熱話、旅遊、生活、閱讀,讓聽眾輕輕鬆鬆,每天對祖國知多一點點。

常設環節

星期一:最緊要識法;點點評論

星期二:對談中國

星期三:中國討論區;同聲同氣談天說地

星期四:點點評論;閱讀中國

星期五:漫遊中國;閒話粵語

專題分類:中國熱話
發表評論

最新專題