梁籌庭:標時委員會「蹉跎歲月」
2015-10-19

標準工時委員會六名勞顧會代表,因不滿委員會遲遲未能就具體立法展開實質討論,考慮集體退出。資方代表劉展灝在【自由風自由phone】中明言,標準工時立法不能解決問題,因為本港出現勞動力嚴重短缺,僱主給予的薪酬已經有考慮到僱員可能需要加班,如果僱主能夠量化到工作,「相信絕大部分僱主已經比咗超時補水。」

 

勞方代表梁籌庭強調標準工時必須立法,並指因為實施標準工時的經營成本必然會轉嫁至消費者身上。他說,當年訂立最低工資亦有會導致企業倒閉之說,事實證明看不到中小企因此而有倒閉潮。

劉展灝反駁,成本上升損害企業競爭力,價格上升導致乏人問津,想轉嫁也不行,因為企業先會倒閉。「如果賣個早餐30幾蚊已經少人嚟食,如果賣到40幾得唔得,賣到60幾都得,但有幾多人嚟食呢?」

梁籌庭再三強調,僱傭合約不能保障員工獲得有償加班,考慮集體退出,是因為勞方「坐係度又攞唔到嘢,走又係攞唔到嘢,咁點解我仲要痞係度呢?最後如果乜都攞唔到,出去又係俾勞工界朋友揼。反而被人話明知乜都攞唔到仲陪人係度玩」。他形容委員會在「嗟跎歲月」,「同你地一齊癲,癲完之後都係無花果」。

 

相關內容:

標準工時委員會主席梁智鴻在【星期六問責】表示,不希望六名代表勞方委員退出,認為續留在議會內溝通才是明智。他指出,若報告缺少任何一方的聲音,都欠缺說服力,造成雙輸局面。一按即睇:http://app3.rthk.hk/special/pau/article.php?aid=1428#RTHK #香港電台 #香港電台公共事務組 #標準工時 #梁智鴻

Posted by RTHK 香港電台公共事務組 on 2015年10月16日

 


【自由風自由 Phone】

香港電台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陳燕萍、區家麟
評論員︰葉健民、黃任匡、戴希立、雷鼎鳴

監製:陳燕萍

製作團隊:鄭汝翹唐偉傑、黃曉玲

專題分類:標準工時
發表評論

最新專題