梁天琦:為了參選已做盡所有
2016-08-02

報名參加立法會新界東選舉的本土民主前線梁天琦,下午收到選舉主任回覆,裁定其提名無效。梁天琦在《自由風自由Phone》被主持問「睇番轉頭,你係咪無論如何都不能參選」時答:「基本上有呢份嘢(確認書)冇呢份嘢,問問題或者唔問問題都好,呢個劇本一早已經寫好哂,只係入面啲對白未寫好。」



梁天琦又說,簽署確認書前曾諮詢法律意見。「佢(選管會)要我簽一份有法律效力的文件,隨時會犯虛假聲明罪,佢叫我簽就簽?冇可能架。我一定要問足哂法律意見,如果法律意見同政府有分歧,再尋求法庭去詮釋法律意見到底邊個先啱。要有哂基礎我先會簽一份咁重大嘅文件架嘛。」

擁護《基本法》的聲明是否「講大話」?「我有冇講大話?我個法律回覆已經係講哂所有野。」他認為,自己有沒有說謊應由選民判斷。他指,為了參選,「做到嘅野我全部做哂架啦」,自己已經按照遊戲規則玩選舉遊戲。


【自由風自由 Phone】

香港電台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陳燕萍、區家麟、馮德雄

評論員︰徐家健、李兆富、何濼生、任建峰、張楚勇

監製:陳燕萍

製作團隊:唐偉傑、黃曉玲、林詠雯、王磊

專題分類:2016立法會選舉
發表評論

最新專題